Štrůdl z ovesných vloček

12. července 2016 v 8:31 |  Sladké
Hodně lidí se dívá po internetu po nějakým zdravým receptu na jablečný závin bez listového těsta. Pokud patříte mezi ně a nepodařilo se vám nic takového najít, tak jste tu správně. Recept jsem náhodou uviděla na této stránce a hned jsem ho musela vyzkoušet. Nakonec výsledek dopadl hodně dobře, přestože se těsto skládá pouze z vloček a tvarohu! Myslím, že zdravější verze na jablečný štrůdl se už snad ani najít nedá.



Recept jsem si trochu upravila. Napřed jsem omylem odvážila 200 g vloček místo 150 g, ale pak jsem zjistila, že by se těsto při 150 g asi dost lepilo, protože jsem pak pár vloček ještě přidala. Nebála jsem se polotučného tvarohu místo odtučněného, ale vy si ho nahraďte, jakým chcete. A hlavně co je důležité, si těsto dostatečně osladit! Já do něj dala jen trochu agáve sirupu a celý štrůdl byl málo sladký, tak jsem ho musela nakonec potřít medem a pak ještě polít sirupem. Jablek jsem dala též více, protože kdybych se řídila podle receptu, jablka by tam snad nebyla ani cítit.

Budete potřebovat:

  • 200 g mletých ovesných vloček
  • 200 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 50 ml vody
  • 40 g lískových/vlašských ořechů
  • 40 g rozinek
  • 350 g jablek
  • na doslazení - cukr, med, agáve sirup (50 g)
Nejdříve si rozemelte ovesné vločky na mouku. Přidejte k nim tvaroh, vodu, špetku soli a oslaďte podle chuti. Nastrouhaná jablka pokapejte citronem a vymačkejte z nich šťávu. Z těsta si vyválejte tenkou placku, na kterou navrstvěte jablka, skořici, ořechy, rozinky a pokud máte kyselejší jablka, oslaďte trochu též. Pečte v rozehřáté troubě na 190° zhruba 30-35 minut dozlatova.


Na 100 g štrůdlu: 760 kJ/181,5 kcal
bílkoviny: 5,9 g
sacharidy: 28,4 g
...z toho cukry: 11,4
tuky: 5 g
vláknina: 3 g






















Do zbytku těsta, na která nezbyla jablka jsem zkoušela namazat domácí "rybízovou marmeládu".
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Vikina Vikina | Web | 12. července 2016 v 8:48 | Reagovat

Zaujímavý recept a vyzerá to výborné :-)

2 Jájina Jájina | Web | 13. července 2016 v 16:32 | Reagovat

Parádní tip, díky... :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama