Slaný cuketový pizza koláč

27. července 2016 v 14:02 |  Slané
Jelikož jsem zjistila, že mám na blogu skoro jen samá sladká jídla, řekla jsem si, že s tím musím něco udělat. Vařím samozřejmě i slaná jídla, sladká moc nejím, ale nefotí se prostě tak dobře jako dezerty:D Pro většinu lidí jsou asi i méně atraktivní než právě sladká. Včera když si bratr už poněkolikáté pro něco šel do kuchyně (perníčky, meloun, sušenkový jogurt..) zeptala jsem se ho, proč si raději nenamaže chleba, když má hlad a jeho odpověď s divným tónem vyzněla, jako bych to snad nemyslela vážně: "Cože?!" Když jsem ale večer upekla tento poměrně zdravý (dobře, až na tu druhou klobásovou půlku:D) cuketový koláč, olizoval se stejně, jako já!



Receptem jsem se inspirovala od FitLucy. Zprvu jsem se trochu bála těsta z jogurtu a přemýšlela, jestli z té obrovské cukety neuvařit raději cuketový koláč ve formě nákypu. Ale nakonec jsem udělala dobře, protože je to zas úplně něco jiného a čerstvě upečená křupavá kůrka je na tomto koláči úžasná! Schválně nepíšu nejlepší, protože bych pak zahanbila zbytek koláče, který je prostě celý nejlepší!:D Ještě štěstí, že se dožil focení, bohužel ale už s ukousnutou kůrkou:D

Budete potřebovat:

  • 2 střední nebo 1 velkou vymačkanou cuketu
  • 1 cibuli
  • 2 stoužky česneku
  • 100-200 g šunky
  • 100 g sýra
  • 150 g bílého jogurtu
  • 200 g celozrnné mouky
  • 40 g másla
  • sůl, pepř, čerstvé bylinky
Nejprve si nahrubo nastrouhejte cuketu, posolte a nechte ji pustit vodu. Mezitím si vypracujte těsto z mouky, rozpuštěného másla, jogurtu a lžičky soli. Nechte ho mezitím odležet v lednici. Na oleji orestujte cibuli, poté přihoďte nasekaný česnek a nakrájenou šunku na kostičky. Přidejte nastrouhanou, co nejvíce vymačkanou cuketu a chvíli opékejte. Pořádně osolte, opepřete a přidejte své oblíbené koření nebo bylinky. Do směsi vmíchejte nastrouhaný sýr, rozprostřete na těsto, případně ještě navrch přidejte další sýr (např. hermelín.. pánům jsem ještě do půlky koláče přidala zbytek salámu a klobásy). Pečeme při 180° 25-30 minut. Koláč je nejlepší hned po upečení, druhý den je těsto takové nic moc, no už nekřupe.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Eliss Eliss | Web | 27. července 2016 v 14:13 | Reagovat

Cuketu zrovna nemusím :-D

2 Dáša Dáša | Web | 28. července 2016 v 11:27 | Reagovat

Jo, tak ten je báječný, podobný děláme a je super*****

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama