Pohankové karbenátky s dýňovou kaší + chlebové kuličky

28. července 2016 v 20:44 |  Slané
Dýňová sezóna začíná a já přicházím s receptem na zdravé zeleninové placičky z mrkve, řepy a dýně s výbornou dýňovou kaší. Placičky, či karbenátky se dají určitě jíst i jen tak, a nebo posypané sýrem či s nějakým jogurtovým dipem. S dýňovou kaší jsou ale prostě delikatesa:)





Budete potřebovat:

Na kaši:
  • 500 g uvařené dýně
  • 200-400 g uvařených brambor
  • 100 ml mléka
  • kávová lžička dýňového oleje, KL másla
  • na dochucení - sůl, mletý kmín, kari, chilli, čerstvá petrželka
Placičky:
  • 100 g pohanky
  • 1 malá vařená červená řepa
  • 200 g vařené dýně
  • 1 mrkev
  • 1 vejce
  • 70-100 g tvrdého sýra
  • 60 g celozrnné mouky nebo strouhanky
  • 1 cibule
  • stoužek česneku
  • sůl, pepř

Na recept budete potřebovat uvařenou dýni, brambory a červenou řepu. Též si uvařte pohanku podle návodu. Nechte ji zchladnout a mezitím si rozmixujte řepu, mrkev a dýni. Přidejte vejce, mouku, strouhaný sýr, pohanku a pořádně osolte a opepřete. Na oleji si orestujte cibuli s česnekem a přidejte ke směsi. Lžící tvořte na pečící papír placičky, které pečte v předehřáté troubě na 180° asi 20 minut.
Dýňové pyré si vyrobte rozmixováním dýně, brambor, mléka, trochy másla, dýňového oleje, soli a koření. Hotovou kaši posypte petrželkou, opraženými dýňovými semínky a zakápněte dýňovým olejem.



A na co jsem přišla? Že když do směsi na placičky přidám mouku tak, aby šlo těsto v ruce modelovat, ve výsledku dostanu celozrnné pečivo se zvláštní příchutí, které jen tak nekoupíme. A co je nejlepší, že po upečení chutná úplně stejně jako čerstvě rozmražené křupavé bagetky z albertu, mňam! Možná jsem se zbláznila, ale příště se na to možná zkusím více zaměřit a upéct si ze stejného nebo podobného těsta nějaké to pečivo se "zeleninovou příchutí".

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lenka Lenka | Web | 29. července 2016 v 11:57 | Reagovat

Jo, tak to je paráda, zdravoučké, pohanka je super...

2 Yveta Yveta | Web | 29. července 2016 v 21:02 | Reagovat

:O To je tak hezký.. úplně k sežrání :p

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama